Produkujemy z troską o przyrodę, 
                  żywimy dbając o ludzkie zdrowie 

Przetwórstwo w gospodarstwie

15-12-2014
W Radomiu utworzono demonstracyjną przetwórnię surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Jeszcze przez kilka miesięcy będą odbywały się szkolenia w ramach projektu realizowanego przez CDR Radom "Przetwórstwo zbóż,owoców,warzyw, mięsa i mleka w gospodarstwie rolnym".
W miejscu szkolenia można obejrzeć małą przetwórnię spełniającą wymogi sanitarne. Przetwórnia posiada wydzielone sektory, w któych przetwarza się mleko, mięso i owoce. W centrum usytuowany jest węzeł sanitarny z szatnią i toaletami.
Przetwórnia powstała w wyniku adaptacji pomieszczenia magazynowego.Jest wyposażona w niezbędny sprzęt i urządzenia do przetwórstwa. Uczestnicy szkolenia zapoznają się z technologią wyrobu serów podpuszczkowych, kiełbasy i soku z jabłek.
W części teoretycznej przedstawione są koszty adaptacji i zakupu wyposażenia przetwórni oraz prawne regulacje małego przetwórstwa.Można się również dowiedzieć jakie są możliwości uzyskania wsparcia na tego typu działalność.
Pomimo tego, że przetwórnia jest mała i skromnie wyposażona jej koszty są niebagatelne, raczej nie do udźwignięcia dla pojedyńczego rolnika.Pomijam już fakt, że wciąż brak jest przepisów umożliwjajacych rolnikowi przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego.
Wydaje się, że jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest współpraca między rolnikami bądź to w ramach spółki bądź spółdzielni, która skupi, przetworzy i sprzeda produkt, a jego wartość dodana w części wróci do rolnika.
Poniżej kilka zdjęć z radomskiej przetwórni.

Nowości


Archiwum